Måla själv eller anlita en målare i Stockholm?

Funderar ni på att själva måla om lägenheten? Visst kan man själv måla om men det blir sällan riktigt bra. Det brukar löna sig att anlita en målare i Stockholm.

Tycker man att det är roligt och har ork kan man så klart själv måla om hemma. Men för att det ska bli snyggt och hållbart gäller det att inte slarva med grundarbetet. Exakt vad förarbetet innefattar kan variera. Ibland kan man behöva ta ner gamla tapeter, i andra fall räcker det med att spackla igen hål och sprickor och sedan sandpappra.

Grundarbetet är ofta tidskrävande och inte sällan tar det mycket längre tid än själva målandet. Men slarvar man med det blir slutresultatet inte bra och färgen kommer heller inte att fästa ordentligt och kan spricka efter ett tag. Har man inte möjlighet att lägga ner den tid som underarbetet kräver är det bättre att anlita en professionell målare. 

Tänk på detta när du anlitar en målare i Stockholm 

Måleriarbetet kräver viss kunskap och det är viktigt att man målar med rätt typ av färg. I ett badrum ska färgen tåla vattenånga annars kan man få mögel i taket, medan färgen i ett kök helst ska vara avtorkningsbar. Ska du anlita en målare i Stockholm ska du därför välja någon som är utbildad och certifierad. 

På de olika målerifirmornas hemsidor brukar det stå om de är certifierade och medlemmar i Måleriförbundet. Ett annat sätt att hitta en kunnig målare kan vara genom att fråga vänner och grannar om tips. Anlitar man en målare som man hittat genom att söka på nätet är det viktigt att man tar referenser och även kontrollerar dessa.

Målare kan ge tips och råd om färg och tapeter

En stor fördel med att anlita en målare är att man även kan få råd om färgsättning och tapetsering. En erfaren målare är dessutom kunnig i de senaste trenderna men vet också vad som fungerar och är praktiskt. Men det är bra om man själv också funderar så att man på ett ungefär vet hur man vill ha det. 

Behöver man inspiration kan man leta på internet och sociala medier, eller läsa inredningstidningar. Tänk på att alla kulörer finns i kalla och varma toner och att kulören påverkas av ljuset utifrån och av lampor. Har man ett fönster som vetter mot norr kan det vara fint att välja en kulör som är varm. 

Så mycket kostar det att anlita en professionell målare i Stockholm

Priserna mellan olika målerifirmor i Stockholm kan variera och det brukar löna sig att ta in flera offerter och jämföra. Hur mycket det kostar beror på materialkostnaden och arbetstiden. Som privatperson kan man så klart också använda sig av rot-avdraget. 

Genom att själv tömma rummet på möbler och ta ner gardiner kan man komma ner i pris. Likaså om man drar ut spik och tar bort skruv ur väggarna och själv tejpar och lägger målarpapp på väggarna. Vissa företag som exempelvis Norrmalms Måleri kan även erbjuda kvalitetsfärg till rabatterat pris.