Systematiskt brandskyddsarbete är viktigt

Det är lag på att systematiskt brandskyddsarbete måste genomföras. Du som verksamhetsansvarig och ägare är ansvarig för att brandskyddsarbetet genomförs.

Visste du att du som ägare eller verksamhetsansvarig i en byggnad måste se till att systematiskt brandskyddsarbete bedrivs? Det innebär att brandskyddet hela tiden måste bedömas, analyseras och utvecklas. Din byggnad måste helt enkelt vara en trygg plats, även om det skulle börja brinna. Med ett välutvecklat brandskydd vet alla hur de ska agera och fler system samarbetar för att minimera skada och kontrollera branden.

Vad ingår i ett systematiskt brandskyddsarbete? Allt som rör brandskydd, är det korta svaret. Det rör sig om både brandsläckare och -varnare, men även utbildning och information. Du behöver ha tydliga förebyggande åtgärder på plats, samtidigt som det finns dokumentation att falla tillbaka på.

Systematiskt brandskyddsarbete enligt lagen

Systematiskt brandskyddsarbete innebär också att din personal får löpande brandutbildning, vet var återsamlingsplatserna är och var nödutgångarna är placerade. Du bör även tänka över var dina riskområden är. Har ni exempelvis ett kök, eller många gamla elektriska apparater? I ert brandskyddsarbete ingår att ni ser över riskzoner och vet hur ni ska åtgärda dem.

I Lagen om skydd mot olyckor (LSO) står det att du måste arbeta med systematiskt brandskydd. Brandskyddet måste hela tiden utvecklas och bli bättre, vilket i sin tur ger ett bättre skydd. Målet är att alla bränder istället bara ska bli ett “hoppsan, det där kunde gått illa”. Du kan få hjälp av proffs med ditt systematiska brandskyddsarbete, så att allt går rätt till.