Så överlever man en vårdnadstvist

Att genomgå en vårdnadstvist kan kännas otroligt jobbigt. En extremt tuff och känslosam upplevelse som de allra flesta föräldrar hoppas slippa i livet.

Ingen vill hamna i en vårdnadstvist med personen de valt att skaffa barn med. Det är inte den utgången man ser framför sig och det är inget man vill utsätta sitt barn för. Dessvärre blir det inte alltid som man hoppats. Kärleken kanske tar slut och på vägen kan hemska saker hända som ger upphov till svårlösta konflikter. 

Ibland går det så illa att man inte kan komma överens gällande det finaste man har, nämligen barnen. Kanske behöver man till och med hjälp av proffs som kan medla i konflikten. Experter på att reda ut osämja kring gemensamma barn. Detta är självklart otroligt påfrestande för familjen. 

Vad bör man tänka på vid vårdnadstvist?

Det är inte alla som har koll på vad en vårdnadstvist verkligen är. När uppstår egentligen en  vårdnadstvist? Och vem kan hjälpa till om man inte kan komma överens med den andra föräldern till sitt barn? Kan man ta hjälp av vilken jurist som helst eller finns det en advokatbyrå specialiserad på vårdnadstvister? 

Sanningen är att många jurister säkert kan vara behjälpliga men för att få väl inriktad hjälp är det klokt att uppsöka en specialist. Denne vet vad hen pratar om och har upplevt många tvister under sin karriär. Hen har också rätt kontaktnät för att utreda hur familjesituationen ser ut och vad som är bäst för barnen i fråga. 

Var får man gråta ut under en vårdnadstvist?

Det är viktigt att alltid sätta barnets bästa i främsta rummet när man är mitt uppe i en vårdnadstvist. Att gardera sig om att barnet inte far illa. En sak man kan göra för att låta bli att belasta barnet mer än nödvändigt är att inte baktala den andra föräldern framför barnet. Hur sviken man än blivit i sin relation är det inget barnet ska behöva hantera. 

För barnet i fråga är det svårt att ställa sig neutral till sina båda föräldrar under en vårdnadstvist och man måste därför som förälder underlätta detta för sitt barn. Ett barn känner oftast kärlek till båda sina föräldrar, oavsett vem som är den egentliga boven i dramat, och bör få behålla sina varma känslor för föräldrarna. 

Hur mycket bör man dela med sig av under en vårdnadstvist?

Trots att man uppsöker en advokatbyrå specialiserad på vårdnadstvister kan man känna ett behov av att få ytterligare stöd. Inte sällan söker tvistande föräldrar detta stöd bland vänner och bekanta på sociala medier. Denna strategi är dock ofta mindre bra för alla inblandade. 

Det som en gång hamnat på internet är nämligen väldigt svårt att bli av med. Risken är stor att barnen som hamnat mitt emellan sina föräldrar får ta del av de hårda och illvilliga orden en vacker dag. Dessa ord kan såra barnet djupt på ett sätt som är totalt onödigt. Att använda sig av sociala medier för att få stöd i en vårdnadstvist är således ingen god idé.

Mer information samt tips för dig kan du hitta på webbsida: vårdnadstvistt.se